ßßß
Składniki (na 8 porcji, formę o średnicy 30cm):1 szklanka + 2 czubate łyżki mąki tortowej3 łyżki cukru pudrumała szczypta soli200ml (niecała szklanka) mleka3 jajkakilka garści wydrylowanych wiśnicukier puder do posypaniaśmietanka do ubijania (na 1 osobę ok. 50ml)Piekarnik nastawić na 180 stopni.W jednej misce wymieszać składniki suche, w innej – mokre. Wszystko razem zmiksować tylko do uzyskania gładkiej masy (można również użyć blendera: wtedy wystarczy umieścić w dzbanku wszystkie składniki po kolei i miksować przez 30 sekund).Formę natłuścić, wypełnić jej dno równą warstwą wiśni.Ciasto wylać delikatnie i równomiernie na owoce, do formy.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 45-55 minut, do wyraźnego zarumienienia. Ciasto spektakularnie rośnie, a po wyjęciu opada - ale tak właśnie ma być.Wyjąć z piekarnika i od razu oprószyć cukrem pudrem. Podawać jeszcze ciepłe.