Wykonanie

Są takie dni kiedy nie ma się czasu a ma się ochotę na coś słodkiego u mnie te dni są niemal codziennie, bo Ida coraz mniej śpi i coraz więcej skupia mojej uwagi. A jeść pysznie przecież trzeba. Oto przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto
owocowe. To prezentowane na zdjęciu upiekła dla mnie moja Mama jest pyszne, dlatego wypróbujcie przepis i delektujcie się smakiem tak jak my .Składniki:4 duże
jaja od kur z wolnego wybiegu3/4 szklanki
cukru trzcinowego1/2 szklanki
oleju rzepakowego1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia500 g
truskawek lub innych
owocówcukier puder do opruszenia gotowego ciastaWszystkiee składniki powinny być w temperaturze pokojowejPrzygotowanie:1. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy w misie miksera na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo
cukier, łyżka po łyżce nie przestając miksować.2. Do tak ubitej masy z
białek dodajemy kolejno
żółtka i miksujemy do połączenia.3. Do tak ubitej jajeczno - cukrowej masy, wlewamy
olej i miskujemy do połączenia składników.4. Następnie do tak przygotowanej masy dodajemy stopniow przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia i mieszamy wszystko delikatnie do połączenia składników szpatułką.5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia a następnie układamy na nim
owoce, delikatnie wciskając je do środka.6. ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni około godziny lub jeśli trzeba dłużej - do suchego patyczka.Upieczone ciasto opruszamy delikatnie
cukrem pudrem.Ciacho jest pyszne a przepis pochodzi od niezawodnej w kwestii słodkości Pani Doroty z bloga "Moje wypieki".Polecam serdecznie i życzę smacznego.