ßßß
Nie jest to może najszybsze ciasto z owocami (przygotowuje się je szybko, ale w piekarniku potrzebuje ponad godziny), ale bez wątpienia jest ono jednym z najłatwiejszych jakie można sobie wyobrazić. Wychodzi zawsze i każdemu! Jest mięciutkie i pachnące latem a co najważniejsze - na wierzch można układać dowolne owoce (mi najbardziej smakuje w takiej wersji na jaką przepis Wam podam poniżej, ale jeśli chodzi o dodatki to króluje tu całkowita dowolność) i za każdym razem na pewno się uda i zachwyci Waszych gości!Składniki (tortownica o śr. 22cm):- 5 średniej wielkości jajek- 170g cukru- 240g mąki pszennej- 125ml oleju rzepakowego- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka ekstraktu waniliowego- 500 g truskawek- 100g jagód- cukier puder do posypania ciastaOwoce dokładnie myjemy (z truskawek usuwamy szypułki przekrawamy na połówki, z jagód usuwamy ogonki i listki). Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania powoli cukier (po trochu, nie wsypujemy całego cukru naraz!). Gdy masa będzie błyszcząca dodajemy - ciągle miksując - po jednym żółtku a wlewamy następnie olej i ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy masę drewnianą łyżką.Blachę (najlepiej z odpinaną obręczą) wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy do niej ciasto. Na wierzch wykładamy truskawki wciskając je lekko do masy (tak żeby przynajmniej połowa każdej truskawki była wtopiona w ciasto), na to wysypujemy jagody również delikatnie przyciskając je do masy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy ok.60-70min (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Do ciasta można dodać zamiast świeżych owoce mrożone. Należy jednak dać ich zawsze o ok.100g mniej a przed wysypaniem na ciasto oprószyć je mąką (nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta). Ciasto z mrożonymi owocami zazwyczaj piecze się trochę dłużej niż to ze świeżymi i o tym też trzeba pamiętać.