ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto powstało na specjalną okazję. Tydzień temu podczas prac porządkowych w stajni miałam trójkę wspaniałych pomocniczek, którym w nagrodę obiecałam upiec ciasto.... miało być truskawkowe i tak też się stało. Szukałam czegoś co można zrobić szybko, prosto i które znakomicie będzie się nadawało do zapakowania i przewozu. Trafiłam na "Najłatwiejsze ciasto na świecie" i decyzja została podjęta. :D
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl. :)
Składniki:
4 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub stopionego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
500 - 600 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Do misy miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć truskawki, wciskając je lekko do środka.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto jest przepyszne! I takie proste i szybkie. Przed jego pokrojeniem należy poczekać aż ciasto dobrze się schłodzi do temperatury pokojowej, inaczej może wydawać się lekko klejące z powodu mocno wodnistych owoców. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?p=1_5&nid=28