Wykonanie
Ciasto powstało na specjalną okazję. Tydzień temu podczas prac porządkowych w stajni miałam trójkę wspaniałych pomocniczek, którym w nagrodę obiecałam upiec ciasto.... miało być
truskawkowe i tak też się stało. Szukałam czegoś co można zrobić szybko, prosto i które znakomicie będzie się nadawało do zapakowania i przewozu. Trafiłam na "Najłatwiejsze ciasto na świecie" i decyzja została podjęta. :DPrzepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl. :)Składniki:4 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru1/2 szklanki
oleju rzepakowego lub stopionego
masła1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu waniliowego500 - 600 g
truskawekcukier puder do oprószeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Do misy miksera wbić
białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać
żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać
olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.Do tak przygotowanej piany dodać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć
truskawki, wciskając je lekko do środka.Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.Ciasto wystudzić, oprószyć
cukrem pudrem.

Ciasto jest przepyszne! I takie proste i szybkie. Przed jego pokrojeniem należy poczekać aż ciasto dobrze się schłodzi do temperatury pokojowej, inaczej może wydawać się lekko klejące z powodu mocno wodnistych
owoców. :)