ßßß Cookit - przepis na Sałata wiosenna

Sałata wiosenna

nazwa

Wykonanie

Jakoś w tym roku wiosna nie może się rozkręcić. Śniegu już nie ma, ale zielono robi się bardzo, bardzo powoli. W poprzednich latach w połowie kwietnia zbierałam już ładnie wyrośnięte dzikie chwasty do sałatek, zupy czy na pesto. Teraz dopiero zaczynają rosnąć więc muszę bazować na zieleninie z warzywniaka. A zielonego na talerzu brakuje nawet nam więc talerz soczystej sałaty zjedliśmy z przyjemnością.
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
kilka liści sałat dębowej
kilka liści sałaty zwykłej, masłowej
garść liści szpinaku młodego
garść liści młodej botwinki
1/2 pęczka koperku
kilka cieniutkich plasterków szynki wiejskiej
3 - 4 jajka
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki wody przegotowanej
2 - 3 łyżeczki octu winnego białego
1/2 ząbka czosnku
do smaku - sól, pieprz mielony, szczypta cukru
sposób przygotowania : wszystkie liście opłukałam i osuszyłam. Większe porwałam na mniejsze kawałki i ułożyłam duże porcje mieszanki na talerzach. Jajka ugotowałam na twardo, a po wystudzeniu z zimnej wodzie obrałam ze skorupek, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałaty. Dołożyłam też paski szynki pozwijane w ślimaczki.
Do małego pojemnika blendera wlałam olej, wodę i ocet. Dodałam starty drobno czosnek i garść listków koperku - zmiksowałam. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzem, zmiksowałam ponownie. Tak przygotowanym sosem polałam przygotowane porcje sałatki, posypałam ją jeszcze całymi listkami koperku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/saata-wiosenna.html