ßßß Cookit - przepis na Kruche półksiężyce z migdałami

Kruche półksiężyce z migdałami

nazwa

Wykonanie

Takie ciasteczka możemy przechowywać w szczelnym pudełku żeby zawsze mieć coś słodkiego do kawy. Tylko czy będzie co chować zanim znikną ? U mnie raczej nie. Ale to nic bo za kilka dni mogę zagnieść i upiec kolejną porcję pachnących, kruchuteńkich łakoci :)
A jeśli ktoś nie przepada za kruchymi ciasteczkami to może skusi się na baletki czyli biszkoptowe ciastka z makiem i marmoladą ?
czas przygotowania : ok. 60 minut razem z pieczeniem
składniki :
210 g masła
100 g migdałów
100 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej luksusowej
2 szczypty soli
1 łyżka cukru z wanilią
ew. cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania : migdały, ze skórką, wsypałam do pojemnika blendera i zmiksowałam na proszek. Połączyłam je z mąką, solą i cukrem waniliowym. Miękkie masło utarłam ze zwykłym cukrem aż nabrało puszystości i zbielało. Powoli dosypywałam sypie składniki i mieszałam. Na koniec zagniotłam rękami. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Zawinięte w folię odłożyłam do zamrażarki na 15 min.
Odrywałam po kawałku schłodzonego ciasta i wałkowałam na grubość ok. 2 - 3 mm podsypując trochę mąką. Foremką wykrawałam ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nie używać papieru, ale wtedy trzeba blaszkę dokładnie wysmarować tłuszczem.
Ciasteczka piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości, trzeba pilnować żeby nie zrumieniły się za bardzo.
Po upieczeniu i ostudzeniu są gotowe do jedzenia. Można je oprószyć cukrem pudrem albo posmarować roztopioną czekoladą, ale takie "gołe" są bardzo dobre.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Śląska kucharka doskonała" wydanej w 1989 r.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/kruche-poksiezyce-z-migdaami.html