ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto maślane:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 duże jajo
1/2 łyżeczki wanilii
Masa kokosowa:
2 szklanki wiórków kokosowych (plus dodatkowe wiórki do obtoczenia)
4 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Przygotowanie
Masa kokosowa: W blenderze/melakserze lub młynku do kawy zmiksować na miałko wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru i ekstraktu migdałowego.
Ciasto maślane: Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól w niewielkiej misce. Ubić masło i cukier w większej misce na puszystą, gładką masę (ręcznym mikserem na średnich obrotach przez około 6 minut, stojącym mikserem - około 3 minuty). Wbić jajko i dodać wanilię. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąkę, miksując do czasu połączenia się składników. Dodać przygotowaną masę kokosową i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 3 cm, obtoczyć w dodatkowych wiórkach kokosowych lub cukrze, ewentualnie pozostawić bez dodatkowej panierki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na złoty kolor przez około 12 do 15 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kokosanki