Wykonanie
SkładnikiCiasto maślane:2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3/4 szklanki miękkiego
masła1 szklanka
cukru1 duże
jajo1/2 łyżeczki
waniliiMasa kokosowa:2 szklanki
wiórków kokosowych (plus dodatkowe wiórki do obtoczenia)4 łyżki
cukru pudru1/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowegoPrzygotowanieMasa kokosowa: W blenderze/melakserze lub młynku do
kawy zmiksować na miałko
wiórki kokosowe z dodatkiem
cukru pudru i ekstraktu
migdałowego.Ciasto maślane: Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól w niewielkiej misce. Ubić
masło i
cukier w większej misce na puszystą, gładką masę (ręcznym mikserem na średnich obrotach przez około 6 minut, stojącym mikserem - około 3 minuty). Wbić
jajko i dodać
wanilię. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce
mąkę, miksując do czasu połączenia się składników. Dodać przygotowaną masę
kokosową i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 3 cm, obtoczyć w dodatkowych wiórkach
kokosowych lub cukrze, ewentualnie pozostawić bez dodatkowej panierki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na złoty kolor przez około 12 do 15 minut.