Wykonanie
Kiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w
sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego.Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny
olej i
zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy.
czas przygotowania : ok. 15 minut + 25 minut pieczenieskładniki na 10 bułeczek :250 g
mąki pszennej luksusowej2 szczypty
soli1
żółtko50 g
oleju z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią25 g świeżych
drożdży2 płaskie łyżeczki
cukru1 czubata łyżeczka
koncentratu pomidorowego 30 %1/3 łyżeczki suszonego
lubczyku1/4 łyżeczki mielonej
słodkiej paprykiok. 100 g gęstej
śmietany 18 %ok. 150 g
wędliny - u mnie
drobiowa kiełbasasposób przygotowania :
drożdże rozmieszałam z
cukrem aż zrobiły się płynne.
Mąkę przesiałam do miski, dodałam
sól, koncentrat i
olej, wymieszałam rękami aż powstał jakby mokry piasek. Dosypałam
przyprawy, dodałam
żółtko, droższe i 3/4
śmietany. Zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto.Podzieliłam je na 3 części, każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 12x35 cm. Pocięłam wzdłuż na paski szerokości 4 cm. Na każdym układałam półplasterki
kiełbasy kładąc je obok siebie tak żeby wystawały ponad krawędź ciasta. Zwinęłam paski w roladki niezbyt ściśle i włożyłam do foremki na muffuny - nie natłuszczałam formy bo ciasto zawiera sporo tłuszczu.
Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - na 5 minut przed końcem pieczenia posmarowałam bułeczki z wierzchu niewielką ilością
śmietany