Wykonanie
Dlaczego leniwej ? Bo nie chciało jej się iść rano po świeże
pieczywo - wolała zagnieść szybkie ciasto i niech sobie samo rośnie :) Ale choć leniwa ta paniusia to przy bułkach wykazała się niezłym pomyślunkiem i do jednej dużej misy pododawała resztki mąk i innych dobroci znalezionych w szafce kuchennej - żeby nic się nie zmarnowało.

składniki:265 g
mąki pszennej luksusowej85 g
mąki gryczanej40 g
mąki pszennej graham 185020 g
otrąb pszennych prażonych20 g
maku niebieskiego30 g
słonecznika łuskanego1/2 łyżeczki
soli25 g świeżych
drożdży3 g suchych
drożdży2 czubate łyżeczki
cukru125 ml ciepłej
wody125 ml ciepłego
mleka2 łyżki
oleju roślinnego1
jajkodo posmarowania - 3 łyżki
mlekado posypania - garść
słonecznika łuskanego

sposób przygotowania:
drożdże, oba rodzaje, wymieszałam w kubeczku razem z
cukrem, 1 łyżeczką
mąki pszennej i połową
mleka, odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. W misce wymieszałam wszystkie
mąki razem z sypkimi dodatkami. Gdy
drożdże się spieniły wlałam je do suchej mieszanki. Wbiłam
jajko, wlałam
olej i resztę
mleka oraz
wodę. Zagniotłam ciasto. Nie trzeba go wyrabiać - wystarczy zagnieść, uformować kulę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam je ponownie i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyłam dłonią i
ostrym nożem nacięłam wierzch. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejną godzinę żeby
bułki wyrosły.Bułeczki posmarowałam
mlekiem i posypałam
słonecznikiem. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Studziłam na kratce.