Wykonanie
U nas takie przecięte przez środek duże, okrągłe
bułki nazywają się murarki. Tylko, że są to białe
bułki, lekko omączone, ale kształt bardzo podobny więc wybaczcie mi taką nazwę, tak mi się skojarzyły.

składniki:8 g suchych
drożdżyok. 100 ml lekko ciepłej
wody3 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
oleju1 duże
jajko150 g bardzo miękkiego
białego sera maślankowego1 i 1/2 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej1 i 1/3 szkl.
mąki pszennej luksusowejdo posmarowania: 3-4 łyżki
mlekado posypania: 3 łyżki
otrąb pszennych prażonychsposób przygotowania:
ser biały zmiksowałam z
cukrem,
olejem,
jajkiem i
solą.
Drożdże rozmieszałam w letniej wodzie aż się rozpuściły. Do miski wsypałam obie
mąki, dolałam masę
serową i
drożdże, wymieszałam dokładnie łyżką. I właściwie nic więcej robić nie trzeba. Wystarczy przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić żeby ciasto rosło. Po ok. godzinie powinno podwoić swoją objętość.

Zagniotłam je lekko, podzieliłam na 4 części, każdą z nich znów na 4 i powstało 16 kawałków. Każdy uformowałam w kulkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyłam. Odstawiłam do napuszenia znów przykrywając ściereczka. Po ok. 15 min. na każdej zrobiłam wcięcie tępą stroną noża prawie do samego
spodu - nóż dobrze jest oprószać
mąką żeby się nie przyklejał. Posmarowałam bułeczki
mlekiem za pomocą pędzelka i oprószyłam
otrębami i jeszcze na chwilę odłożyłam. Po 15 minutach wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 15 minut. Gorące przełożyłam na kratkę żeby swobodnie ostygły.Poszczególne etapy wyrastania mogą być różne czasowo w zależności od temperatury pomieszczenia.