Wykonanie
Bardzo lubię zaplatać warkoczyki ... ale w
sumie nie o warkoczykach ma być tu
mowa, chociaż wykonanie tej bułeczki (a raczej wielkiej
bułki) wiąże się również z zapleceniem pięknego warkoczyka.
Chałka ... bo o niej właśnie
mowa ma piękny kształt, jest lekka, rumiana i posypana
makiem. Na drugi dzień nic nie ujmuje jej świeżości. Przepis jest również łatwy a sam efekt powalający - zarówno wizualnie jak i
smakowo.

Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej- 50 g świeżych
drożdży- 1
jajko- 0,5 szklanki ciepłego
mleka- 0,5 szklanki
wody- 2 łyżki
masła- łyżeczka
cukru (do wyrastania
drożdży)- łyżeczka
soli- 2 łyżki
maku niebieskiegoPrzygotowanie:Do ciepłego
mleka wrzucić
drożdże, zasypać
cukrem i rozpuścić. Dodać 2 łyżki
mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło lub
margarynę rozpuścić i ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z
solą. Jako roztrzepać z
wodą. Mokre składniki (zaczyn
drożdżowy,
jajko i
margarynę) połączyć i dodać do
mąki. Całość zamieszać łyżką, przełożyć na blat i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. W razie konieczności delikatnie podsypać
mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub obsypanej
mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałek długości około 30 cm i zapleść warkoczyk, podwijając końce pod spód.
Chałkę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć, wierzch posmarować
mlekiem lub rozbełtanym
jajkiem. Posypać
makiem i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec następne 15 minut do uzyskania pięknego złotego koloru.
Chałkę studzić na kratce.










