Wykonanie
Zwykła, prosta, szybka, pyszna - taka
sałatka.

składniki:kilka liści
sałaty dębowej1 - 2 wędzone sielawy1 dojrzały
pomidor1 nieduża
czerwona cebula3 łyżeczki
octu jabłkowego4 - 5 łyżek
oleju roślinnegogarść listków
natki pietruszki1
bułka grahamka, niezbyt świeżado smaku -
sól,
pieprz kolorowy mielony, szczypta
cukrusposób przygotowania:
Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki, przełożyłam do miseczki i
skropiłam octem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut.
Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki.Bułeczkę pokroiłam na dość cienkie kromki - ok. 1/2 cm a nawet cieniej. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C - piekłam aż wyschły i lekko zaczęły się rumienić. Wyjęłam i ostudziłam.Z obranego
pomidora usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do
cebuli. Wlałam
olej i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku.
Mięso ryby obrałam od skóry i ości robiąc to bardzo dokładnie. Na talerzach ułożyłam porcje
sałaty umytej, osuszonej i porwanej na mniejsze kawałki. Posypałam kawałkami
ryby i listkami
natki pietruszki. Polałam sosem z kawałkami
cebuli i
pomidora. Podałam od razu po przygotowaniu , z chrupiącymi grzankami z
bułki.