ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane z grzankami

Jajka zapiekane z grzankami

nazwa

Wykonanie

Do takiego pysznego śniadania można wykorzystać to co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw i niezbyt świeży chleb mogą zamienić się w coś smakowitego.
składniki:
4 duże kromki wiejskiego chleba - grubości ok. 0 , 5 cm
2 - 3 plasterki boczku wędzonego albo innej wędliny
1 cebula
1 pomidor
duża garść świeżego szpinaku
2 jajka
do smaku: sól, przyprawa ognista, pieprz mielony
3 łyżeczki oleju
sposób przygotowania: 2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie olejem - po łyżeczce na jedno. Kromki chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów.
Boczek pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Pomidora sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę. Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.
Na patelni rozgrzałam łyżeczkę oleju, wrzuciłam boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam szpinak - dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć. Do naczynek z chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam jajka. Jeszcze tylko szczypta pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C - trzeba pilnować żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko pozostało płynne i chleb się nie przypalił.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/06/jajka-zapiekane-z-grzankami.html