Wykonanie
Do takiego pysznego śniadania można wykorzystać to co mamy w lodówce - trochę
wędliny, warzyw i niezbyt świeży
chleb mogą zamienić się w coś smakowitego.

składniki:4 duże kromki
wiejskiego chleba - grubości ok. 0 , 5 cm2 - 3 plasterki
boczku wędzonego albo innej
wędliny1
cebula1
pomidorduża garść
świeżego szpinaku2
jajkado smaku:
sól,
przyprawa ognista,
pieprz mielony3 łyżeczki
olejusposób przygotowania: 2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie
olejem - po łyżeczce na jedno. Kromki
chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów.
Boczek pokroiłam w kostkę.
Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki.
Pomidora sparzyłam, przelałam zimną
wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę.
Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.Na patelni rozgrzałam łyżeczkę
oleju, wrzuciłam
boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam
cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam
pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość
przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam
szpinak - dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć. Do naczynek z
chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam
jajka. Jeszcze tylko szczypta
pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C - trzeba pilnować żeby
białko jajka się ścięło, ale
żółtko pozostało płynne i
chleb się nie przypalił.