Wykonanie
Proste, smaczne i zdrowe śniadanie, czyli moja ulubiona frittata w kolejnej odsłonie. Dziś ze
świeżym szpinakiem i warzywami na patelnię.
Brakiem serduszkowych foremek silikonowych się nie martwcie, można użyć zwykłej tortownicy wysmarowanej odrobiną
masła czy patelni przeznaczonej do użytkowania również w piekarniku.Składniki:4
jajkagarść
świeżego szpinaku1/3 opakowania warzyw na patelnię (dowolna mieszanka)1 łyżka
mleka1
pomidor1/3
cebuliprzyprawy:
sól,
pieprz,
chilli,
oreganoPrzygotowanie:Warzywa na patelnię przygotować wedle opisu na opakowaniu lub ugotować na parze ( z pary sa smaczniejsze i zdrowsze niż z patelni)
szpinak drobno posiekać.
Pomidor i
cebulę pokroić w kostkę.W miseczce wymieszać
jajka,
mleko,
przyprawy i posiekany
szpinak.Do silikonowych foremek przełożyć wszystkie warzywa i zalać masą jajeczną. można zamieszać, by masa dobrze się rozprowadziła.Piec w 200 stopniach do ścięcia się
jajek (u mnie około 25 minut)Smacznego!