ßßß Cookit - przepis na Frittata ze szpinakiem i warzywami

Frittata ze szpinakiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Proste, smaczne i zdrowe śniadanie, czyli moja ulubiona frittata w kolejnej odsłonie. Dziś ze świeżym szpinakiem i warzywami na patelnię.
Brakiem serduszkowych foremek silikonowych się nie martwcie, można użyć zwykłej tortownicy wysmarowanej odrobiną masła czy patelni przeznaczonej do użytkowania również w piekarniku.
Składniki:
4 jajka
garść świeżego szpinaku
1/3 opakowania warzyw na patelnię (dowolna mieszanka)
1 łyżka mleka
1 pomidor
1/3 cebuli
przyprawy: sól, pieprz, chilli, oregano
Przygotowanie:
Warzywa na patelnię przygotować wedle opisu na opakowaniu lub ugotować na parze ( z pary sa smaczniejsze i zdrowsze niż z patelni)
szpinak drobno posiekać. Pomidor i cebulę pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać jajka, mleko, przyprawy i posiekany szpinak.
Do silikonowych foremek przełożyć wszystkie warzywa i zalać masą jajeczną. można zamieszać, by masa dobrze się rozprowadziła.
Piec w 200 stopniach do ścięcia się jajek (u mnie około 25 minut)
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/10/frittata-ze-szpinakiem-i-warzywami.html