ßßß
Sałatki ogólnie są bardzo fajnym, lekkim posiłkiem.Teraz zrobiłam sałatkę ze szpinakiem, grzankami i jajkiem w koszulce.Składniki:~ 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego)~ 40g świerzego szpinaku (garść)~ pół pomidora~ dwie łyżeczki posiekanej cebulki lub szczypiorku~ jedno jajko~ przyprawy
dwie kromki chleba kroimy w małą kostkę i wkładamy do opiekacza na 4 min:)
Można też użyćpatelni teflonowej(bez tłuszczu-na małym ogniu) i tzrymać nad ogniem aż zdobędązłoty kolorLiście szpinaku umyć pod bierzącą wodą i osuszyć.Jak będą suchutkie - ułożyć je na talerzu.
Kolejno na szpinaku ułożyć pokrojonego pomidora, na nim cebulkę. Opruszyć solą i pieprzem.Na tej warstwie ułożyć grzanki.Zamiast pomidora można dać inne świerze warzywa (np. paprykę, ogórka)Następnie ugotować jajko w koszulce ( małe wysokie naczynie wypełnione wodą (3/4)doprowadzić do wrzenia- tylko tak alby za bardzoe nie bulgotało :pwbić do wody jajko z jak najmniejszej wysokości, odczekać chwile i oderwać jajkood dna, gotować 1 . 5 minuty, wyjąć(można zahartować w zimnej wodzie) i ułożyć na górze sałatki.Po przecięciu jajka żółkto powinno się rozpłynąć po całej sałatce :)Jeżeli dla kogoś sałatka ciągle jest za sucha,można przyrządzić jakiś sosik,np. holenderski :)