Wykonanie
Małe i zabarwione jajeczka przepiórcze ślicznie się prezentują jako dodatek do sałatek czy innych dań - od kilku lat wrzucam je do
wody z sokiem buraczanym albo
kurkumą czy
szafranem żeby nieco ożywić świąteczny stół :)

składniki:op. jajeczek przepiórczych (18 szt.)2 łyżki koncentratu soku z
buraków czerwonych albo 1/2 szkl. soku3 szczypty
szafranu4
ziemniaki średniej wielkości3 - 4 nieduże
ogórki kiszone, najlepiej własne1
cebula czerwona1 czubata łyżka posiekanego
koperku3 - 4 łyżki zalewy z
ogórków1 - 2 łyżki
oleju słonecznikowegodo smaku:
sól,
pieprz biały mielony,
pieprz ziołowydo przybrania: kilka listków
sałatykilka gałązek
natki pietruszki albo innej
zieleniny
sposób przygotowania: Jajeczka zalałam
wodą, dosypałam 1 łyżeczkę
soli, gotowałam 5 min., ostudziłam zupełnie przekładając do bardzo zimnej
wody i obrałam ze skorupek. Naszykowałam 2 szklanki - do jednej wlałam koncentrat z
buraków i dolałam
wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Do drugiej włożyłam
szafran, zalałam wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Obie szklanki odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce, po czym wyjęłam jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z
buraków włożyłam pozostałe jajeczka i odstawiłam je na 2 godziny - po tym czasie wyjęłam, osuszyłam. W ten sposób otrzymałam jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty,
buraczkowy i różowy.
Ziemniaki umyłam dokładnie, ugotowałam w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane pokroiłam w kostkę. W kostkę
skroiłam też
ogórki i
cebulę -
ogórków nie obierałam bo miałam takie samodzielnie kiszone.
Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa wymieszałam, dodałam zalewę,
olej,
koperek. Doprawiłam
solą i
pieprzem, wymieszałam dokładnie, odstawiłam na min. 1 godzinę. Na półmisek wyłożyłam
sałatkę, na środku zrobiłam gniazdko z liści
sałaty, w którym ułożyłam kolorowe jajeczka. Ozdobiłam listkami
natki i
ziół.