ßßß Cookit - przepis na Przepyszne udka maślankowe

Przepyszne udka maślankowe

nazwa

Wykonanie

Ten pomysł krąży po sieci od dawna - namoczone a właściwie zamarynowane w maślance udka kurczaka piecze się, wcześniej przyprawiając, i mięso tak przygotowane jest niezwykle delikatne. Pierwszy raz podeszłam do tego sposobu z rezerwą, ale już wiem, że warto właśnie tak je przygotowywać bo są pyszne :)
składniki:
6 udek albo ćwiartek z kurczaka
ok. 1,5 - 2 szkl. maślanki naturalnej
1 - 2 łyżki oleju,
czosnek suszony mielony albo świeży, pieprz biały mielony, papryka mielona słodka i ostra, sól
sposób przygotowania: udka trzeba oczywiście dobrze umyć. Osuszone natarłam solą, czosnkiem suszonym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 szt. do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane włożyłam na całą noc do lodówki - dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę wyciekała maślanka. Następnego dnia udka wyjęłam, ale nie obcierałam ich z maślanki tylko takie upaćkane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową. Polecam, bo mięso jest wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/przepyszne-udka-maslankowe.html