ßßß Cookit - przepis na kurczak pieczony w soku winogronowym

kurczak pieczony w soku winogronowym

nazwa

Wykonanie

Danie bardzo proste, lecz o wyśmienitym aromacie, przyrządziłam je na ostro i nie mogliśmy się najeść.
Mięsko ma ostro - winny smak, absolutnie nie słodki, jakby się należało spodziewać :)
4 udka lub 8-9 pałek z kurczaka
600 gram zielonych winogron
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka papryki (dałam 3/4 ostrej i dopełniłam słodką)
Winogrona pognieść dobrze i odstawić na 60 minut do puszczenia soku, następnie przetrzeć je przez sitko, odcisnąć.
Sok można również przyrządzić w sokowirówce.
Kurczaka obficie natrzeć solą, posypać pieprzem i papryką, odstawić do lodówki na minimum godzinkę.
Następnie mięso poukładać w rękawie w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem, związać rękaw i piec około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.
Danie zjedliśmy z ryżem i surówką z marchewki z chrzanem, mięso smakuje wybornie również na zimno.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/kurczak-pieczony-w-soku-winogronowym.html