Wykonanie
Danie bardzo proste, lecz o wyśmienitym aromacie, przyrządziłam je na ostro i nie mogliśmy się najeść.
Mięsko ma ostro -
winny smak, absolutnie nie słodki, jakby się należało spodziewać :)
4 udka lub 8-9 pałek z
kurczaka600 gram zielonych
winogron2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
białego pieprzu1 łyżeczka
papryki (dałam 3/4 ostrej i dopełniłam słodką)
Winogrona pognieść dobrze i odstawić na 60 minut do puszczenia soku, następnie przetrzeć je przez sitko, odcisnąć.Sok można również przyrządzić w sokowirówce.
Kurczaka obficie natrzeć
solą, posypać
pieprzem i
papryką, odstawić do lodówki na minimum godzinkę.Następnie
mięso poukładać w rękawie w naczyniu żaroodpornym, zalać
sokiem, związać rękaw i piec około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.Danie zjedliśmy z
ryżem i surówką z
marchewki z
chrzanem,
mięso smakuje wybornie również na zimno.