Kiedy za oknem ciemno i paskudnie a jesień szarym kocem zasłania widoki mam ochotę na kolorowe dania żeby nacieszyć oczy barwami jakich próżno szukać w ogrodzie czy na łące.Poza tym sałatki są dobre zawsze i wszędzie :)składniki na 2 duże porcje:kilka liści kruchej sałaty2 małe pomidory4 łyżki kukurydzy konserwowej2 garstki kiełków słonecznika10 cienkich plasterków szynki wędzonej polskiejświeże listki koperkusos - 4 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżka octu winnego1 łyżka wody1 łyżeczka posiekanej zieleniny - u mnie koperek i szczypiorek1 łyżka bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulido smaku: sól, cukier, pieprz mielonysposób przygotowania: składniki sosu, oprócz przypraw, umieściłam w małym pojemniku blendera i zmiksowałam a następnie doprawiłam do smaku odrobiną cukru, pieprzu i soli. Dosypałam posiekaną cebulę i odstawiłam.Ta talerzach ułożyłam porcje porwanej sałaty. Dołożyłam pomidora pokrojonego w szesnastki, kiełki słonecznika, poprzekrawane na mniejsze kawałki plasterki szynki. Posypałam kukurydzą. Polałam sałatkę sosem i małymi listkami koperku a potem spałaszowaliśmy bo było pysznie.