Wykonanie
Zaprzyjaźnione dzieciaczki lubią bardzo pianki marshmallow. Pomyślałam sobie, że można by je dodać do jakiegoś deseru żeby zrobić im radochę gdy mnie odwiedzą.
składniki:1 op. budyniu
waniliowego1 op. budyniu
czekoladowego (budynie w proszku, bez
cukru, takie na 0,5 l
mleka każdy)1 op.
galaretki diamentowej albo gruszkowej3 szkl.
mleka8 łyżek
cukrusok z całej
cytryny4
gruszki (u mnie oczywiście Konferencje)0 , 5 op. pianek Haribo Mallow Maniakolorowe posypki do przybraniasposób przygotowania: W małym garnku zagotowałam 1 szkl.
wody z sokiem cytrynowym i 2-ma łyżkami
cukru.
Gruszki umyłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki, wycięłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do wrzącego płynu, gotowałam na małym ogniu 3 - 4 min. po czym odcedziłam. Płyn uzupełniłam gorącą
wodą do objętości 400 ml i rozpuściłam w nim
galaretkę, pozostawiłam do wystudzenia i lekkiego stężenia. Część pianek pocięłam na plastry (najlepiej robić to nożyczkami - wychodzą takie
łezki albo
płatki). Miseczki wyłożyłam folią spożywczą tak aby wystawała poza brzegi - to ułatwi nam
potem wyjęcie deseru. Dookoła, przy ściankach, ułożyłam wzorek z
płatków pianek - lepią się i dobrze przyklejają do folii.Zagotowałam 1 szkl.
mleka z 3-ma łyżkami
cukru. W 0,5 szkl.
mleka rozprowadziłam proszek budyniu
czekoladowego i wlałam na wrzące
mleko, gotowałam 3 min., nałożyłam delikatnie do miseczek uważając żeby nie poruszyć pianek. W środek włożyłam po całej piance. Tak samo ugotowałam
budyń waniliowy, dodałam do niego obgotowane
gruszki, wyłożyłam na
budyń czekoladowy, odstawiłam do ostygnięcia.Gdy budynie zastygły na wierzch wylałam gęstniejącą
galaretkę, odstawiłam do całkowitego zastygnięcia. Gdy całość dobrze stężała wyłożyłam desery na talerzyki przykładając miseczki do góry dnem i pociągając delikatnie za folię, następnie bardzo ostrożnie usunęłam folię. Ozdobiłam kolorowymi cukrowymi posypkami.