Składniki2 porcje1 łyżeczka żelatyny3 łyżki mleka1/2 laski wanilii225 ml śmietanki kremówki5 łyżek drobnego cukru5 kosteczek białej czekoladyPieczone w waniliigruszki:2 dojrzałe gruszki (użyłam odmianę Williams)sok z 1 cytryny lub białego wina deserowego1/2 laski wanilii8 łyżek drobnego cukruPrzygotowaniePanna cotta: W małym garnuszku wymieszać mleko z żelatyną, odstawić na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Włożyć je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać białą czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodać żelatynę z mlekiem i mieszać aż się rozpuści. Przelać do salaterek, ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Podawać z ciepłą gruszką.Pieczone gruszki: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach, posypać cukrem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 - 35 minut, aż gruszki będą miękkie ale nie będą się jeszcze rozpadać. Ciepłe gruszki podawać ze schłodzoną panna cottą.