ßßß Cookit - przepis na Zupa cukiniowa ze szmaciakiem i ryżowymi świderkami

Zupa cukiniowa ze szmaciakiem i ryżowymi świderkami

nazwa

Wykonanie

Zupa z archiwum bo w tym roku nie udało się wyskoczyć na Słowację w celu nazbierania szmaciaka a w Polsce jest pod ścisłą ochroną. Pisałam już o tym grzybku w przepisie na cukinię ze szmaciakiem i karczek w szmacianym sosie
PRZYPOMINAM Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.
składniki:
1 nieduża cukinia żółta
1 marchewka
1 mała cebulka,
1/3 strąka papryki żółtej
1 niezbyt duży owocnik szmaciaka
3 - 4 szkl. bulionu z kurczaka
3 garści makaronu ryżowego
1 łyżeczka masła
2 - 3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 niezbyt duży strączek chili
do smaku: ew. sól i pieprz biały mielony
sposób przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzyw też oczyściłam, marchew i paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę, marchewkę i paprykę oraz cały przekrojone chili. Chwilę smażyłam razem a gdy cebula się zeszkliła zalałam bulionem i dosypałam makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam cukinię a na wierzchu położyłam kawałki grzyba i dusiłam pod przykryciem kolejne 3 - 5 min.. Doprawiłam zupę sosem sojowym i odrobiną białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej sosu sojowego albo doprawić solą, ale pamiętajcie, że zwykle bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam chili.
Lekka, ale delikatna zupa - słodka cukinia świetnie współgra z lekko orzechowym w smaku szmaciakiem i lekkim makaronem - po prostu pycha !
Na zdjęciu poniżej malutki szmaciak znaleziony we wrześniu tego roku na Podlasiu - oczywiście został w lesie :-)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/zupa-cukiniowa-ze-szmaciakiem-i.html