Wykonanie
Zupa z archiwum bo w tym roku nie udało się wyskoczyć na Słowację w celu nazbierania szmaciaka a w Polsce jest pod ścisłą ochroną.
Pisałam już o tym
grzybku w przepisie na
cukinię ze szmaciakiem i karczek w szmacianym sosiePRZYPOMINAM Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy (Sparassis crispa) jest w Polsce pod ochroną!!! Możemy go zbierać i przyrządzać na Słowacji albo w Niemczech.

składniki:1 nieduża
cukinia żółta1
marchewka1 mała
cebulka,1/3 strąka
papryki żółtej1 niezbyt duży owocnik szmaciaka3 - 4 szkl.
bulionu z kurczaka3 garści
makaronu ryżowego1 łyżeczka
masła2 - 3 łyżki
sosu sojowego jasnego1 niezbyt duży strączek
chilido smaku: ew.
sól i
pieprz biały mielonysposób przygotowania:
Cukinię umyłam, odcięłam końce i 3/4 pokroiłam razem ze skórką w plasterki, resztę w kosteczkę. Resztę warzyw też oczyściłam,
marchew i
paprykę pokroiłam w kostkę,
cebulę w cienkie półplasterki. Szmaciaka dobrze oczyściłam i wypłukałam, odłożyłam na sito żeby dobrze odciekł. W garnku rozpuściłam
masło, wrzuciłam
cebulę,
marchewkę i
paprykę oraz cały przekrojone
chili. Chwilę smażyłam razem a gdy
cebula się zeszkliła zalałam
bulionem i dosypałam
makaron ryżowy świderki, gotowałam 5 min.. Następnie dorzuciłam
cukinię a na wierzchu położyłam kawałki
grzyba i dusiłam pod przykryciem kolejne 3 - 5 min.. Doprawiłam zupę
sosem sojowym i odrobiną
białego pieprzu. Jeśli ktoś woli bardziej słone może albo dolać więcej
sosu sojowego albo doprawić
solą, ale pamiętajcie, że zwykle
bulion już jest solony. Przed podaniem wyłowiłam
chili.Lekka, ale delikatna zupa - słodka
cukinia świetnie współgra z lekko
orzechowym w smaku szmaciakiem i lekkim
makaronem - po prostu pycha !Na zdjęciu poniżej malutki szmaciak znaleziony we wrześniu tego roku na Podlasiu - oczywiście został w lesie :-)