Wykonanie
Lubię nadziewane, duszone warzywa. Jest w tym temacie duże
pole do popisu bo nadziewać można właściwie wszystko i chyba wszystkim - ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.
Kalarepka z
kaszą to pożywne i bardzo smaczne danie.

składniki:2 duże
kalarepki8 - 10 łyżek ugotowanego pęczku1
marchewkapo 1/3 strąka
papryki żółtej i czerwonej1
cebula1/2 pęczka posiekanego
koperku4 łyżki
masłado smaku:
sól,
cukier,
pieprz biały mielony,
pieprz ziołowysposób przygotowania: Warzywa umyłam, oczyściłam.
Kalarepki obrałam, ścięłam wierzchy a środki wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok. 0,5 cm.
Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na połowie
masła. Dodałam
paprykę pokrojoną w kosteczkę i
kaszę, smażyłam razem jakieś 3 min.. Doprawiłam do smaku, dodałam 3/4
koperku, wymieszałam. W rondlu roztopiłam resztę
masła, włożyłam wydrążone
kalarepki, oprószyłam je
solą,
cukrem, podlałam ok. 3/4 szkl.
wywaru jarzynowego i dusiłam kilka minut. Następnie czubato napełniłam je farszem z
kaszy. Do rondla dołożyłam wydrążone, posiekane środki i ścięte wierzchy. Dusiłam całość ok. 20 min. aż
kalarepki zmiękły. Można to sprawdzić nakłuwając którąś drewnianą szpadką albo czubkiem noża. W czasie duszenia kilka
razy polewałam je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyłam wstążki z
marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe
kalarepki wyjęłam na talerze, przykryłam kapelusikami, przybrałam
marchewką. Sos z kawałkami warzywa zmiksowałam z resztą
koperku, doprawiłam do smaku i polałam nim
kalarepki.