ßßß Cookit - przepis na Napęczniała kalarepa

Napęczniała kalarepa

nazwa

Wykonanie

Lubię nadziewane, duszone warzywa. Jest w tym temacie duże pole do popisu bo nadziewać można właściwie wszystko i chyba wszystkim - ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Kalarepka z kaszą to pożywne i bardzo smaczne danie.
składniki:
2 duże kalarepki
8 - 10 łyżek ugotowanego pęczku
1 marchewka
po 1/3 strąka papryki żółtej i czerwonej
1 cebula
1/2 pęczka posiekanego koperku
4 łyżki masła
do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: Warzywa umyłam, oczyściłam. Kalarepki obrałam, ścięłam wierzchy a środki wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok. 0,5 cm. Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na połowie masła. Dodałam paprykę pokrojoną w kosteczkę i kaszę, smażyłam razem jakieś 3 min.. Doprawiłam do smaku, dodałam 3/4 koperku, wymieszałam. W rondlu roztopiłam resztę masła, włożyłam wydrążone kalarepki, oprószyłam je solą, cukrem, podlałam ok. 3/4 szkl. wywaru jarzynowego i dusiłam kilka minut. Następnie czubato napełniłam je farszem z kaszy. Do rondla dołożyłam wydrążone, posiekane środki i ścięte wierzchy. Dusiłam całość ok. 20 min. aż kalarepki zmiękły. Można to sprawdzić nakłuwając którąś drewnianą szpadką albo czubkiem noża. W czasie duszenia kilka razy polewałam je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyłam wstążki z marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe kalarepki wyjęłam na talerze, przykryłam kapelusikami, przybrałam marchewką. Sos z kawałkami warzywa zmiksowałam z resztą koperku, doprawiłam do smaku i polałam nim kalarepki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/napeczniaa-kalarepa.html