Wykonanie
Podczas grzybobrania zbieram przeważnie różne gatunki jadalnych
grzybów. Zależy w jakim lesie jestem i co akurat rośnie, na co trafię. Czasami do koszyka włożę kilka sztuk
grzybów z gatunku, na który mam pomysł przyrządzenia. Tak właśnie było z
krówkami czyli mleczajami smacznymi. Kiedy je znalazłam pomyślałam, że byłyby pyszne usmażone z
marchewką,
cebulką więc musiałam sprawdzić czy mam rację. Miałam !Przeczytaj dokładny opis Mleczaja smacznego i zobacz zdjęcia tego
grzyba. Warto go poszukać w lesie.
czas przygotowania : 10-15 minutskładniki :kilka owocników mleczaja smacznego1 nieduża
cebula1 mała
marchewka2 łyżki
masła klarowanegocienki
szczypiorekdo smaku -
sól,
kminek mielony,
pieprz ziołowysposób przygotowania :
marchewkę oskrobałam, umyłam, pokroiłam w cieniutkie plasterki.
Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki. Mleczaje smaczne oczyściłam, kapelusze pozostawiłam w całości a trzony pokroiłam w plasterki.Na patelni rozgrzałam
masło. Położyłam mleczaje a kiedy po 3-4 minutach zrumieniły się z jednej strony przewróciłam je na drugą. Dorzuciłam kawałki trzonów,
marchewki i
cebuli. Smażyłam wszystko przez kilka minut na
ostrym ogniu, przewracając i pilnując żeby nic się nie przypaliło. Pod koniec doprawiłam
grzyby i warzywa mielonym
kminkiem,
solą oraz
ziołowym pieprzem. Podając posypałam drobno posiekanym
szczypiorkiem.To było szybkie i smaczne danie.