Kotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką.Składniki:100 g ryżu2 duże marchewki2 surowe jajka2 ugotowane jajka2 cebuleszczypiorek1 łyżka masłasól, pieprzWykonanie:Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem.Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.SmacznegoKaloryczność kotlecików obliczyłam specjalnie na akcję VEGE KOTLETY:107 g kotlecików dostarcza:141 , 98 kcal4,48 g Białka10 , 72 g Węglowodanów8 , 88 g Tłuszczy