Wykonanie
Delikatny
ryż świetnie smakuje z dodatkiem
owoców, najlepiej tych sezonowych, ale można dodać także mrożone czy zakonserwowane w słoikach. Takie lato na talerzu gdy to prawdziwe nas nie rozpieszcza.

składniki:1 szkl. suchego
ryżu długoziarnistego1 szkl.
mleka1 szkl.
wody1 łyżka
cukru waniliowegokilka łyżek
cukru2 szkl.
owoców:
maliny,
borówki,
wiśniekilka łyżek gęstego
jogurtu naturalnegodo smaku:
sól,
cynamon mielonysposób przygotowania:
Owoce opłukałam i osączyłam dokładnie.
Wiśnie wydrylowałam i zasypałam niewielką ilością
cukru, odstawiłam na 30 min..
Ryż wypłukałam, zalałam mieszaniną
wody i
mleka, gotowałam na małym ogniu ok. 20 min. aż wchłonął cały płyn i był miękki. Dodałam
cukier waniliowy, odrobinę
soli i trochę
cukru w/g własnego smaku. Nałożyłam porcje
ryżu na talerze, polałam
sokiem, który puściły
wiśnie, oprószyłam
cynamonem. Podałam z
owocami i
jogurtem.