Wykonanie
Przepyszne i pięknie wyglądające ciasto. Może wydawać się trudne... Wystarczy pokroić ciasto w kółka i paski, chwilę zabawić się w układanie puzzli i efekt gwarantowany!Można go robić cały rok - z sezonowych
owoców lub, tak jak w tym przypadku, z
owoców z puszki.

Składniki na ciasto :- 400g
mąki pszennej- 200g
masła- 6 łyżek zimnej
wody- szczypta
soliSkładniki na nadzienie :- 500g
ananasa i
brzoskwini z puszki (mogą być też inne
owoce -
maliny,
truskawki,
borówki)- 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej- 4 łyżki
cukru- szczypta
cynamonu-
mleko do smarowania-
cukier do posypaniaZagnieć szybko ciasto z podanych składników. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 40 minut. W tym czasie przygotuj
owoce - pokrój na mniejsze części, dodaj
mąkę i
cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj (3-4mm), przyłóż formę do ciasta i wytnij koło o 3cm większe niż foremka. Przełóż
krąg do formy i wyrównaj brzegi. Zrób w cieście kilka dziurek widelcem.

Przełóż
owoce na ciasto i rozłóż równomiernie w formie. Posyp szczyptą
cynamonu.

Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości około 1cm. Najpierw ułóż wszystkie paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać prostopadle kolejne paski, podnosząc co drugi już leżący pasek i przeplatając, aż powstanie kratka. Na koniec małym kieliszkiem lub szklanką wycinaj kółka. Z kółka, tym samym kieliszkiem wycinaj listki (2-3 na kółko).

Nożem zrób nacięcia imitujące żyłki. Ułóż gotowe liście na cieście. Na koniec wierzch ciasta posmaruj
mlekiem (lub roztrzepanym
jajkiem) i posyp
cukrem. Piecz w 180oC około 40 minut.