ßßß Cookit - przepis na Kanie smażone, zapiekane z serem camembert

Kanie smażone, zapiekane z serem camembert

nazwa

Wykonanie

Pokusiłam się o kilka słów porównania kani z muchomorem sromotnikowym (KLIKNIJ) czyli zielonawym. Nie jest to dogłębna analiza tematu, ale może zachęci kogoś do przyjrzenia się obu grzybom i zmiany zdania w kwestii rzekomej łatwej pomyłki obu gatunków. Nie chcę bagatelizować zagrożenia jakim jest zatrucie muchomorem, ale zamiast powtarzać bzdurne, wyświechtane stwierdzenia może warto poczytać, obejrzeć zdjęcia i wiedzieć czego w lesie unikać a czego nie bać się bez potrzeby. Dodałam w w/w poście linki do dokładnego opisu i galerii zdjęć obu grzybów stworzonych przez osoby znające się na grzybach lepiej ode mnie.
Tymczasem ja muchomorów zielonawych nawet nie dotykam, chyba że mam pod ręką kogoś komu można je dokładnie pokazać i opowiedzieć dlaczego są takie groźne. A z kaniami sprawa ma się zupełnie inaczej - szukam, zbieram, przetwarzam i zjadam z ogromną przyjemnością :-)
Smakują mi w każdej postaci, np. smażone z dodatkiem sera, pycha ! ! !
składniki:
4 kapelusze czubajki kani, niezbyt wielkie
1 krążek sera camembert naturalnego
2 jajka
kilka łyżeczek mleka
kilka łyżek mąki pszennej
ok. 1 szkl. bułki tartej
do smaku: sól, papryka mielona słodka i ostra
do smażenia: olej
sposób przygotowania: Kapelusze kań oczyściłam w wierzchu miękkim pędzelkiem - od strony blaszek są czyste, trzeba tylko sprawdzić czy nie schowały się tam jakieś żyjątka. Oczywiście jeśli ktoś chce może je opłukać, ale trzeba wtedy dobrze osączyć. Oprószyłam je z obu stron solą i słodką papryką. Panierowałam kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Usmażyłam na mocno rumiany kolor w obu stron a następnie przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kapeluszu ułożyłam plasterki sera camembert i lekko oprószyłam ostrą papryką. Zapiekałam 3 - 4 min. w gorącym piekarniku aż ser zaczął się topić.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/kanie-smazone-zapiekane-z-serem.html