ßßß Cookit - przepis na Drugie życie kromki chleba

Drugie życie kromki chleba

nazwa

Wykonanie

Nie wyrzucam chleba. Staram się kupować albo piec niedużo, tyle ile jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Lepiej żeby zabrakło, zawsze mogę usmażyć jakieś placuszki. Ale czasami kilka kromek zostaje i wtedy dobrym sposobem jest odświeżenie go. Na przykład w taki sposób jak widać niżej.
składniki:
6 dużych kromek lekko czerstwego chleba - może być biały, razowy, z ziarnami
1 duże jajko
kilka łyżek mleka
1 czubata szkl. drobno startego sera Mozarella (takiego z bloku a nie kulki z zalewy) ew. zwykłego żółtego
2 pomidory
do smaku: sól, papryka ostra mielona
do smażenia: olej,
dodatkowo: posiekany szczypiorek
sposób przygotowania: Kromki chleba powinny być dość grube. Przekroiłam je na pół bo tak będzie łatwiej panierować. Jajko roztrzepałam z mlekiem, doprawiłam solą i papryką, dodałam 3/4 sera, wymieszałam - masa powinna być dość gęsta. Na patelni rozgrzałam olej. Kromki chleba moczyłam w jajeczno-serowej masie z obu stron i kładłam na rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z obu stron aż były złoto brązowe. Przełożyłam na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry. Ta talerzach ułożyłam porcje gorących grzanek, pomidorów i posypałam resztą sera oraz posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/drugie-zycie-kromki-chleba.html