Wykonanie
Nie wyrzucam
chleba. Staram się kupować albo piec niedużo, tyle ile jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Lepiej żeby zabrakło, zawsze
mogę usmażyć jakieś placuszki. Ale czasami kilka kromek zostaje i wtedy dobrym sposobem jest odświeżenie go. Na przykład w taki sposób jak widać niżej.

składniki:6 dużych kromek lekko czerstwego
chleba - może być biały,
razowy, z ziarnami1 duże
jajkokilka łyżek
mleka1 czubata szkl. drobno
startego sera Mozarella (takiego z bloku a nie kulki z zalewy) ew. zwykłego żółtego2
pomidorydo smaku:
sól,
papryka ostra mielonado smażenia:
olej,dodatkowo: posiekany
szczypioreksposób przygotowania: Kromki
chleba powinny być dość grube. Przekroiłam je na pół bo tak będzie łatwiej panierować.
Jajko roztrzepałam z
mlekiem, doprawiłam
solą i
papryką, dodałam 3/4
sera, wymieszałam - masa powinna być dość gęsta. Na patelni rozgrzałam
olej. Kromki
chleba moczyłam w jajeczno-serowej
masie z obu stron i kładłam na rozgrzany tłuszcz. Smażyłam z obu stron aż były złoto brązowe. Przełożyłam na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry. Ta talerzach ułożyłam porcje gorących grzanek,
pomidorów i posypałam resztą
sera oraz posiekanym
szczypiorkiem.