Wykonanie
Tak się do mnie uśmiechały w sklepie te
pieczarki, że musiałam je zabrać do domu ;) Piękne, bardzo dorodne, od razu miałam w głowie sto pomysłów na ich wykorzystanie - a ostatecznie przygotowałam je w bardzo zdrowej wersji, z trójkolorową komosą
ryżową (czyli quinoa),
pomidorem,
mozzarellą i
jajkiem, kusząco zapieczonych razem w piekarniku.Komosa ryżowa zawiera bardzo dużo wysokowartościowego
białka oraz wszystkie aminokwasy, w tym niezbędną do prawidłowego wzrostu i odnowy tkanek lizynę. A poza tym to po prostu pyszny rodzaj bezglutenowej
kaszy, dla której warto znaleźć stałe miejsce w naszej kuchni.Po różne rodzaje quinoa zapraszam Was do sklepu, a na
pieczarki serdecznie namawiam, bo pyszne !
Składnik i:5-6 dużych
pieczarek2
jajka5 łyżek quinoa (komosy ryżowej) firmy Fresano1 niewielki
pomidorposiekany
szczypiorek3-4 łyżki startej
mozzarellisól,
pieprz do smakuodrobina oleju/oliwyPrzygotowanie :Umyte i osuszone
pieczarki układam w naczyniu natłuszczonym
olejem. Lekko
solę wnętrze
pieczarek i wstawiam je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Quinoa gotuję do miękkości, odcedzam, dodaję posiekany
szczypiorek, drobno pokrojony
pomidor i połowę
mozzarelli. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Podpieczone
pieczarki faszeruję powstałą mieszanką, starając się by z nadzienia powstały miseczki z wgłębieniem - w nie wlewam po porcji
jajka rozbełtanego z
solą i
pieprzem. Wstawiam znowu naczynie do piekarnika na 10 minut, lekko spryskuję
pieczarki olejem/oliwą, po czym na górę sypię pozostałą
mozzarellę. Podpiekam jeszcze 10-15 minut. Podaję na gorąco, z surówką.Przepis autorski.