Wykonanie
piątek, 28 Marzec 2014, autor: blue_megi, 12 Komentarzy »Zdrowe, pyszne mini „pizze”. Polecam pizzetki na polencie z
pomidorkami koktajlowymi,
pieczarkami,
mozzarellą,
parmezanem i świeżym
szczypiorkiem!Składniki:szklanka
kaszy kukurydzianejpół szklanki tartego
parmezanu6 kulek mini
mozzarelli lub jedna dużakilka małych
pieczarekszczypiorsól,
pieprzpomidorki koktajlowe, 10-12 sztukZaczynamy od wyłożenia dowolnej foremki (metalowej, ceramicznej) papierem do pieczenia . Im mniejsza foremka, tym grubszy będzie spód naszych pizzetek. Ja używam zazwyczaj foremki 20 x 30 centymetrów.Do garnka wlewamy 2 i pół szklanki
wody. Dodajemy odrobinę
soli i stawiamy na dużym ogniu. Gdy
woda się zagotuje, wsypujemy
kaszę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu często mieszając, aż
kasza wchłonie całą
wodę (potrwa to kilka minut). Zdejmujemy z pieca. Dodajemy starty
parmezan, mieszamy. Przekładamy
kaszę do foremki i wygładzamy wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.Następnie szklanką lub dużą okrągłą foremką wycinamy z polenty kółka. To będą nasze
spody do pizzetek. Układamy je na natłuszczonej lub przykrytej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w międzyczasie przygotowujemy resztę składników.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
Mozzarellę kroimy w plastry lub trzemy na tarce. Układamy wszystkie składniki na spodach z polenty, kolejno plastry
pieczarek,
mozzarellę,
pomidorki. Doprawiamy delikatnie
solą i
pieprzem i posypujemy
szczypiorkiem.
Wkładamy pizzetki na polencie do piekarnika na około 10-15 minut, aż
mozzarella się rozpuści i lekko przyrumieni. Podajemy gorące. Smacznego!