ßßß Cookit - przepis na Pizzetki na polencie

Pizzetki na polencie

nazwa

Wykonanie

piątek, 28 Marzec 2014, autor: blue_megi, 12 Komentarzy »
Zdrowe, pyszne mini „pizze”. Polecam pizzetki na polencie z pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, mozzarellą, parmezanem i świeżym szczypiorkiem!
Składniki:
szklanka kaszy kukurydzianej
pół szklanki tartego parmezanu
6 kulek mini mozzarelli lub jedna duża
kilka małych pieczarek
szczypior
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe, 10-12 sztuk
Zaczynamy od wyłożenia dowolnej foremki (metalowej, ceramicznej) papierem do pieczenia . Im mniejsza foremka, tym grubszy będzie spód naszych pizzetek. Ja używam zazwyczaj foremki 20 x 30 centymetrów.
Do garnka wlewamy 2 i pół szklanki wody. Dodajemy odrobinę soli i stawiamy na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wsypujemy kaszę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu często mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę (potrwa to kilka minut). Zdejmujemy z pieca. Dodajemy starty parmezan, mieszamy. Przekładamy kaszę do foremki i wygładzamy wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Następnie szklanką lub dużą okrągłą foremką wycinamy z polenty kółka. To będą nasze spody do pizzetek. Układamy je na natłuszczonej lub przykrytej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Mozzarellę kroimy w plastry lub trzemy na tarce. Układamy wszystkie składniki na spodach z polenty, kolejno plastry pieczarek, mozzarellę, pomidorki. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
Wkładamy pizzetki na polencie do piekarnika na około 10-15 minut, aż mozzarella się rozpuści i lekko przyrumieni. Podajemy gorące. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/kasze/pizzetki-polencie