Wykonanie
Trochę znudziła mi się smażona
wątróbka i chciałam coś pokombinować. Z tych kombinacji wyszły bardzo dobre placki, które z powodzeniem można podać na obiad czy kolację, z dodatkiem sezonowej surówki.

składniki:500 g
wątróbki drobiowej2
jajka1
czerwona cebulakilka łyżek
mąki pszennej2 łyżki miękkiego
masła3 łyżeczki ziaren
sezamu - następnym razem dodam więcej :-)1/2 pęczka
koperkudo smaku:
sól,
pieprz ziołowy,
papryka mielona słodka
olej do smażeniasposób przygotowania:
wątróbkę opłukałam, dobrze osuszyłam, usunęłam żyłki. Przełożyłam do miski, wbiłam
jaja, dodałam
masło i grubo pokrojony opłukany
koperek, zmiksowałam blenderem na gładką masę. Następnie mieszając stopniowo dodawałam
mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy. Dodałam posiekaną drobno
czerwoną cebulę,
sezam, doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i
papryką. Smażyłam placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z
olejem. Gdy zrumieniły się z jednej strony przewracałam na drugą i dosmażałam. Osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podałam z
pieczywem - mnie smakowały z dodatkiem
pomidora.