ßßß
Składniki (ja robiłam z połowy porcji):1 kg dyni5 łyżek maki pszennej (dałam pszenną razową)3 jajka (dałam 1 duże)250 g sera feta3 łyżki posiekanego koperkusólpieprzolej do smażenia2 łyżki posiekanych pestek dyni
Wykonanie:Dynie obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 min. Ser pokroić w kostkę.Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Dodać mąkę, polowe sera, 2 łyżki koperku, wbić jajka, wyrobić na jednolita masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Olej rozgrzać na patelni. Łyżką wkładać porcje masy dyniowo-serowej. Placki smażyć z obu stron na zloty kolor.Placki trzymać w cieple. Przed podaniem posypać pestkami dyni, pozostałym koperkiem i serem.

/wydrukuj przepis/