ßßß
składniki:ok. 2 kg dyni2 szkl. octu spirytusowego 10%2 szkl. filtrowanej wody1 duża cytrynapół laski wanilii albo ew.1-2 łyżki cukru waniliowego2 szkl. cukru1 łyżka goździków (ok. 12 - 15 szt.)kawałek kory cynamonu ok. 5 cm (połamana na mniejsze kawałki)kawałeczek świeżego imbiru ok. 2 - 3 cmsposób przygotowania: kawał dyni oczyściłam z pestek i wełnistych włókien ze środka, obrałam cieniutko ze skórki. Z miąższu wykroiłam kuleczki specjalną łyżeczką, przełożyłam do miski. Jeśli ktoś takiej łyżeczki nie posiada można miąższ pokroić w dużą kostkę albo słupki. Ocet zmieszałam z wodą, zalałam dynię i wstawiłam na noc do lodówki. Imbir obrałam, pokroiłam w paseczki. Wanilię przekroiłam wzdłuż na połówki, zeskrobałam miąższ a laskę pokroiłam na mniejsze kawałki. Cytrynę wyszorowałam, sparzyłam, obrać zesterem skórkę - tylko tę żółtą część. Następnego dnia dynię odcedziłam, zalewę zagotowałam dodając cynamon, cukier zwykły, wanilię (miąższ i kawałeczki), goździki, skórkę cytrynową oraz imbir. Po kilku minutach gotowania dodałam połowę dyni i gotować na malutkim ogniu aż zrobiła się nieco szklista - ok. 30 - 40 min., wyjęłam, przełożyłam kuleczki do wyparzonych słoików, usmażyłam resztę dyni. Zalałam wrzącą zalewą z przyprawami, zakręciłam wyparzonymi nakrętkami i odstawiłam do ostygnięcia do góry dnem.Można dla pewności pasteryzować ok. 15 min., ale przyznam, że tego nie robię bo zalewa i kuleczki są gorące.