Wykonanie
Śliwki w occie to coś, co pamiętam jeszcze z dzieciństwa - zawsze pojawiały się one na świątecznym
stole u mojej babci. Wtedy jednak ich nie
jadłam, bo
octowe smaki były dla mnie zbyt intensywne. Na szczęście teraz moje zdanie na ten temat jest inne. Bardzo lubię
ogórki w occie,
paprykę - i
śliwki. Przygotowanie takich
śliwek jest szybkie i niekłopotliwe. Smak kupnych
śliwek w occie nigdy nie dorówna tym domowym. Przepis na podstawie książki Elżbiety Łabońskiej "Śląska kucharka doskonała".
1 kg
śliwek węgierek (poza sezonem użyć należy
śliwek mrożonych)2,5 szklanki ciepłej
wody0,5 szklanki
octu0,5 szklanki
cukru4
goździki1/2 łyżeczki
cynamonuŚliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.Jeśli korzystamy ze
śliwek mrożonych, idzie jeszcze szybciej - wystarczy je po prostu rozmrozić.Ciepłą
wodę wymieszać dokładnie z
cukrem, dodać
ocet,
cynamon i
goździki. Spróbować - zalewa powinna
mieć intensywny słodko-korzenno-
octowy smak, zatem wg. własnych upodobań można dodać więcej któregoś składnika.
Śliwki układamy w słoikach i zalewamy zalewą.Słoiki wstawiamy do dobranego rozmiarem garnka i pasteryzujemy przez 15-20 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia, stawiając je na zakrętkach.Podajemy do
mięs,
wędlin i pasztetów.