Wykonanie
Kolejna
jabłkowa nalewka na naszym blogu. Testujemy wszelakie
jabłkowe połączenia, z czym się da. Tym razem z domieszką przypraw korzennych. Takie
przyprawy idealnie pasują do
jabłek.Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.1 kg
jabłek1 litr
spirytusu 60%1 laska
cynamonu1 gwiazdka
anyżu5
goździków1
laska wanilii3 cm świeżego
imbiru300 g
cukru300 ml
wodyCukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można
wodę nieco podgrzać).
Jabłka kroimy na kawałki i wkładamy do słoja razem z resztą
korzennych przypraw.
Imbir kroimy na plasterki. Całość zalewamy
spirytusem i
wodą z
cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić
alkohol od reszty.
Alkohol filtrujemy (
jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie
nalewka nadaje się do picia.Smacznego!