ßßß Cookit - przepis na Nalewka jabłkowa korzenna

Nalewka jabłkowa korzenna

nazwa

Wykonanie

Kolejna jabłkowa nalewka na naszym blogu. Testujemy wszelakie jabłkowe połączenia, z czym się da. Tym razem z domieszką przypraw korzennych. Takie przyprawy idealnie pasują do jabłek.
Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.
1 kg jabłek
1 litr spirytusu 60%
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
5 goździków
1 laska wanilii
3 cm świeżego imbiru
300 g cukru
300 ml wody
Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać).
Jabłka kroimy na kawałki i wkładamy do słoja razem z resztą korzennych przypraw. Imbir kroimy na plasterki. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2016/04/nalewka-jabkowa-korzenna.html