Wykonanie
Któregoś dnia złapałem słoik z
dżemem, który znalazłem w szafce kuchennej aby rzucić
okiem na skład. Jak się okazało było tam dosyć sporo
dziwnych dodatków. Regulatory kwasowości, najróżniejsze substancje żelujące, konserwujące(!), poprawiacze smaku itp. Na Boga! Po co to wszystko? Ktoś chyba zapomniał, że do przygotowania zwykłego
dżemu wystarczą dwa składniki -
owoce i
cukier (plus ewentualne
przyprawy wydobywające głębię smaku); że kwestię konserwacji załatwia pasteryzacja, a substancją żelującą jest zwykły
cukier...
Róbcie dżemy sami, to takie proste!słoikiwyparzyć we wrzątku, osuszyć. Szyjki i nakrętki przetrzeć wacikiem namoczonym
spirytusem.składniki:1,5 kg
jabłek250-300 g
cukru2 łyżeczki
cynamonumielone
goździkiwodaJabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać
wodę tak aby zakrywała tylko dno. Przygotowane
owoce umieścić w garnku i dusić na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie papka. Jeśli
woda wyparuje, dolewać. Do uduszonych
jabłek dodać
cukier oraz
cynamon, podgrzewać kolejne 15 minut cały czas mieszając. Gorący
dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)