ßßß
Któregoś dnia złapałem słoik z dżemem, który znalazłem w szafce kuchennej aby rzucić okiem na skład. Jak się okazało było tam dosyć sporo dziwnych dodatków. Regulatory kwasowości, najróżniejsze substancje żelujące, konserwujące(!), poprawiacze smaku itp. Na Boga! Po co to wszystko? Ktoś chyba zapomniał, że do przygotowania zwykłego dżemu wystarczą dwa składniki - owoce i cukier (plus ewentualne przyprawy wydobywające głębię smaku); że kwestię konserwacji załatwia pasteryzacja, a substancją żelującą jest zwykły cukier... Róbcie dżemy sami, to takie proste!słoikiwyparzyć we wrzątku, osuszyć. Szyjki i nakrętki przetrzeć wacikiem namoczonym spirytusem.składniki:1,5 kg jabłek250-300 g cukru2 łyżeczki cynamonumielone goździkiwodaJabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać wodę tak aby zakrywała tylko dno. Przygotowane owoce umieścić w garnku i dusić na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie papka. Jeśli woda wyparuje, dolewać. Do uduszonych jabłek dodać cukier oraz cynamon, podgrzewać kolejne 15 minut cały czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)
