ßßß Cookit - przepis na dżem z papierówek

dżem z papierówek

nazwa

Wykonanie

Któregoś dnia złapałem słoik z dżemem, który znalazłem w szafce kuchennej aby rzucić okiem na skład. Jak się okazało było tam dosyć sporo dziwnych dodatków. Regulatory kwasowości, najróżniejsze substancje żelujące, konserwujące(!), poprawiacze smaku itp. Na Boga! Po co to wszystko? Ktoś chyba zapomniał, że do przygotowania zwykłego dżemu wystarczą dwa składniki - owoce i cukier (plus ewentualne przyprawy wydobywające głębię smaku); że kwestię konserwacji załatwia pasteryzacja, a substancją żelującą jest zwykły cukier... Róbcie dżemy sami, to takie proste!
słoiki
wyparzyć we wrzątku, osuszyć. Szyjki i nakrętki przetrzeć wacikiem namoczonym spirytusem.
składniki:
1,5 kg jabłek
250-300 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
mielone goździki
woda
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać wodę tak aby zakrywała tylko dno. Przygotowane owoce umieścić w garnku i dusić na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie papka. Jeśli woda wyparuje, dolewać. Do uduszonych jabłek dodać cukier oraz cynamon, podgrzewać kolejne 15 minut cały czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/07/dzem-z-papierowek.html