Wykonanie
Żarłoczki są kluskowe, pierogowe, naleśnikowe i placuszkowe - bardzo lubią wszystkie mączne potrawy. Oczywiście nie przeżyliby bez
mięsa, ale placuszki na śniadanie bardzo i pasują.

składniki:1,5 - 2 szkl.
mąki pszennej luksusowej2 - 3 łyżki
cukruok. 1 szkl.
mleka1
jajko2 szczypty
soli3 łyżki rozpuszczonego
masła do ciasta1 łyżeczka
proszku do pieczenia, czubatakilka kropli esencji waniliowejok.1,5 - 2 szkl.
borówki amerykańskiej1 szkl. gęstej
śmietany albo
jogurtu naturalnego2 - 3 łyżeczki
soku z cytryny3 - 4 łyżeczki
miodudo smażenia:
olejsposób przygotowania:
Śmietanę wymieszałam z
sokiem z cytryny i
miodem, odstawiłam.
Mąkę przesiałam razem z
solą i
proszkiem do pieczenia,
owoce opłukałam i dokładnie osączyłam. Do
mąki wbiłam
jajko i mieszając rózgą wlałam
mleko, esencję
waniliową oraz płynne
masło, dodałam
cukier i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Ciasto powinno być gęste, ale lekko płynne. Dosypałam
borówki.Smażyłam placuszki nakładając porcje ciasta na gorącą patelnię z
olejem. Po usmażeniu przekładałam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podałam gorące, polane wcześniej przygotowaną
śmietaną. Najlepsze są gorące.