ßßß
 
            
         Składniki:2 szkl mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 szkl mleka1 jajko1/3 szkl jogurtu naturalnego typu greckiszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaolej do smażeniasyrop klonowyodrobina świeżego masłaPrzygotowanie:Mleko wymieszać z jogurtem i jajkiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.Z powstałego ciasta (powinno być dosyć rzadkie, o konsystencji kwaśnej śmietany) usmażyć placuszki, kładąc jedną łyżkę ciasta na dobrze rozgrzany olej, o stałej temperaturze. Tzn kiedy tłuszcz się nagrzeje, należy zmniejszyć temperaturę pod patelnią, aby nie nagrzewał się mocniej. W miarę stała temperatura oleju zagwarantuje, że placuszki nie będą się paliły.Usmażone pancakes odłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć od ewentualnego nadmiaru oleju.Następnie przełożyć na talerz i układać jeden na drugim, wkładając pomiędzy placki odrobinę świeżego masła. Na koniec polać po wierzchu syropem klonowym.Smacznego :)
Składniki:2 szkl mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 szkl mleka1 jajko1/3 szkl jogurtu naturalnego typu greckiszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaolej do smażeniasyrop klonowyodrobina świeżego masłaPrzygotowanie:Mleko wymieszać z jogurtem i jajkiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.Z powstałego ciasta (powinno być dosyć rzadkie, o konsystencji kwaśnej śmietany) usmażyć placuszki, kładąc jedną łyżkę ciasta na dobrze rozgrzany olej, o stałej temperaturze. Tzn kiedy tłuszcz się nagrzeje, należy zmniejszyć temperaturę pod patelnią, aby nie nagrzewał się mocniej. W miarę stała temperatura oleju zagwarantuje, że placuszki nie będą się paliły.Usmażone pancakes odłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć od ewentualnego nadmiaru oleju.Następnie przełożyć na talerz i układać jeden na drugim, wkładając pomiędzy placki odrobinę świeżego masła. Na koniec polać po wierzchu syropem klonowym.Smacznego :)