Wykonanie
Bardzo lubię połączenie
mięsa z
owocami. Dla niektórych osób to pewnie
dziwne, ale mnie pasuje i już.
Owoce dodają
słodyczy, soczystością podkreślają konsystencję
mięsa. Oczywiście całość powinna być dobrze doprawiona. Delikatna
pierś z kurczaka i
truskawki na ostro?! może być ciekawie !

składniki:2 podwójne
piersi z kurczaka3 łyżki
soku z cytryny2-3 łyżki
oleju z pestek
winogron2 łyżeczki kruszonego
pieprzu czerwonego1,5 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej,do smaku:
sólsposób przygotowania: Każdą pierś rozcięłam na dwie pojedyncze części, oddzieliłam
polędwiczki - nie będą nam potrzebne. Duże części lekko rozbiłam dłonią, oprószyłam delikatnie
solą i
papryką a obficie kruszonym
pieprzem,
skropiłam sokiem z cytryny i
olejem. Odstawiłam pod przykryciem na ok. 1 godzinę do lodówki. Zamarynowane filety kładłam na mocno rozgrzaną patelnię (nie trzeba wlewać tłuszczu) i usmażyłam na złoto-brązowo z obu stron, ok. 3-5 min. z każdej.Podałam z ziemniaczkami salsą z
truskawek.

Salsa truskawkowaskładniki: 30 - 50 dkg świeżych
truskawek, najlepiej niedużych2 - 3 łyżki
oleju np. z pestek
winogron -
oliwa w/g mnie jest zbyt intensywna2 łyżki posiekanego drobno
szczypiorku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 szczypty
soli1 łyżeczka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego1
czerwona cebula2 łyżki
soku z cytryny1 - 1,5 łyżeczki kruszonego
czerwonego pieprzusposób przygotowania:
Cebulę oczyściłam, posiekałam w drobną kostkę, zalałam
sokiem z cytryny, odstawiłam pod przykryciem na 15 min.. Następnie dodałam
sól,
cukier,
ocet balsamiczny i
olej, wymieszałam dokładnie.
Truskawki opłukałam, dokładnie osączyłam. Pokroiłam na ćwiartki - jeśli będziecie
mieli duże
owoce to pokrójcie je drobniej. Do
truskawek dodałam sos z
cebulą i
zieleninę, doprawiłam całość sporą ilością kruszonego
czerwonego pieprzu, wymieszałam dokładnie, odstawiłam na 15 min. do lodówki żeby smaki się przegryzły.