Wykonanie
Pyszny pomysł na deser podczas spotkania małych i dużych łasuchów. Świeże
owoce można jeść same albo maczać sobie w słodziutkim sosie i pałaszować.

składniki:kilkanaście
truskawek2 małe
banany (nie bardzo dojrzałe)1 duża twarda
gruszka1 mała kiść zielonych
winogron bezpestkowych20 dkg
twarogu białego1 - 2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego2 garści łuskanych
orzechów włoskichsok z połowy dużej
cytrynydodatkowo: 1 duże
jabłko + arkusz folii aluminiowejSOS - 1 szkl. słodkiej
śmietanki 30 %1/2 szkl.
cukru trzcinowego Demerara1/2 szkl.
cukru trzcinowego Muscovado1/2 szkl.
wody2 łyżki
masła
sposób przygotowania: SOS - Do rondelka wsypałam oba
cukry i wlałam
wodę, postawiłam na niewielkim ogniu i gotowałam aż
cukier całkowicie się rozpuścił a płyn odparował i miał konsystencję
syropu. Wtedy dolałam
śmietankę UWAGA ! - może pryskać - i dodałam
masło. Mieszałam cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączyły i sos zgęstniał. Zostawiłam do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Trzeba tylko pamiętać, że sos stygnąc jeszcze gęstnieje.
Owoce umyłam i osączyłam dokładnie.
Banany i
gruszkę obrałam ze skórki.
Banana pokroiłam w m/w 1 cm plastry, z
gruszki wycięłam kulki specjalną łyżeczką,
owoce skropiłam sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Z
truskawek oderwałam szypułki i poprzekrawałam na pół.
Twarożek roztarłam na gładką masę dodając niewielką ilość
jogurtu - ilość zależy od wilgotności
sera, ale masa musi być na dość zwarta. Uformowałam z niej nieduże kuleczki i obtoczyłam w posiekanych drobno orzechach. Na szpadki nadziałam kolejno:
winogrono, kulkę
serową i połówkę
truskawki albo krążek
banana, kulkę
serową i
truskawkę . . można nadziać same
owoce - kolejność nadziewania i kombinacja dowolna. Za podstawę posłużyło mi duże
jabłko. Trzeba przyciąć je z jednej strony żeby stało stabilnie a
potem obwinąć całe folią aluminiową. Gotowe koreczki powbijałam dookoła w
jabłko i całość ustawiłam na talerzyku. Podałam z
sosem karmelowym do maczania. Można nalać sos do niewielkich, indywidualnych miseczek albo podać go w sosjerce.