ßßß
składniki:1 czubata szklanka malutkich różyczek kalafiora2 ziemniakikawałek pora, biała część, tak ok. 5 cm1/2 papryczki chili1 łyżka masła1/2 szkl. jogurtu naturalnego (albo chudej śmietanki)1 duży liść laurowy2 łyżki posiekanego koperkudo smaku: sól, pieprz mielonysposób przygotowania: Ziemniaki, takie średniej wielkości, obrałam, pokroiłam w kostkę. Chili oczyściłam z nasion, drobno posiekałam. Pora dokładnie wypłukałam, pokroiłam w półplasterki. W garnku rozpuściłam masło, dodałam pora, chili, liść laurowy i ziemniaki, smażyłam mieszając 2-3 min. aż por się zeszklił a ziemniaki były obtoczone w tłuszczu. Zalałam całość 3 szkl. wody. Gotowałam na małym ogniu aż ziemniaki były prawie miękkie, ok. 5-8 min.. Następnie dodałam kalafiora i gotowałam następne kilka minut, ale pilnując żeby kalafior się nie rozgotował. Jogurt roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością gorącej zupy i wlałam do garnka, przyprawiłam solą i pieprzem. Już nie gotowałam żeby jogurt się nie zważył. Podałam obficie posypaną koperkiem.