ßßß
2 kg ogórków gruntowychzalewa:5 szklanek wodyszklanka octu 10%szklanka cukru2 łyżki soli4 łyżki musztardy (u mnie kaszubska z ziarenkami gorczycy)2 łyżki musztardy miodowejdo każdego słoika:po 2 liście laurowepo 3 kulki ziela angielskiegopo 3-4 ziarenka pieprzu czarnegoUmyte ogórki pokroić w plasterki - używam do tego celu tarki z blendera.Składniki zalewy oprócz musztardy zagotować, wystudzić, a następnie dodać musztardę i wymieszać.Słoiki wyparzyć - myję słoiki, wycieram i wstawiam do piekarnika na 120 st.C. trzymam przez 5-10 minut i wyjmuję.Do każdego słoika włożyć 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu.Następnie włożyć ogórki i zalać je zalewą, najlepiej do 2/3 wysokości.Pasteryzować 10 minut od zagotowania.Po pasteryzacji odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.Wyszło mi 5 słoików po ok 400 ml.

