ßßß
Zostałam poproszona o przepis na pikle, więc wygospodarowałam trochę czasu i zrobiłam kilka słoiczków żeby móc podzielić się recepturą. Od lat w mojej rodzinie jada się tylko te pikle i żadnych innych. Próbowaliśmy kiedyś innych ale z tymi nie miały szans i przepis się nie przyjął. Co roku moja mama robi duży zapas zwłaszcza, że ze swojskich ogórków smakują jeszcze lepiej. Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć tak mocno smaku octu. Jako dodatek do gulaszu spisują się doskonale.Składniki na 12-13 słoiczków:2 kg ogórków4 szklanki wody1 szklanka octu 10%1 szklanka cukru2 łyżki soliłyżka musztardy francuskiej łagodnej2 łyżki musztardy chrzanowejliście lauroweziele angielskiepieprz czarny ziarnistygłówka czosnkuOgórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.