ßßß Cookit - przepis na Karkówka duszona z pieczarkami

Karkówka duszona z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Z kawałka dobrego i świeżego mięsa zawsze można przyrządzić coś pysznego. Tym razem wybór padła na przepis na duszoną karkówką z pieczarkami. Inne przepisy na karkówkę:
kubańska wieprzowina w cytrusach
karkówka w coca coli
karkówka po żydowsku
karkówka w miodzie
karkówka marynowana w czerwonym winie .
5-6 plastrów karkówki
sól, pieprz naturalny
mąką do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
3 duże pieczarki
szklanka wody
czerwona papryka
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki czubrycy zielonej
150 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
Mięso rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pierzem, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć z dwóch stron kotlety - aby soki zamknęły się w środku.
Zdjąć mięso,a na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem.
Po chwili wrzucić pieczarki, posolić je i smażyć aż odparuje woda.
Wrzucić mięso, dolać szklankę wody, dosypać tymianek i czybrycę i dusić pod przykryciem mięso przez 15 minut.
Dolać śmietankę, wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, zagotować.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Mięso z sosem podałam z domowymi kopytkami pietruszkowymi (tutaj przepis na nie).
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/09/karkowka-duszona-z-pieczarkami.html