Wykonanie
Od kilku dni poszukiwałam ostatnich
truskawek, bo miałam ochotę na domowe pierogi z
truskawkami. Udało mi się je znaleźć - bardzo małe, ale też bardzo słodkie. Pewnego po południa usiadłam i lepiłam, a
potem zadowoliłam się pysznymi pierogami z
truskawkami. Koniecznie spróbujcie też pierogi z
jagodami .
ciasto na pierogi :3 szklanki
mąkiszklanka gorącej
wody1/3 łyżeczka
soli2 łyżki roztopionego
masłafarsz :
truskawkidodatki :
śmietanacukierświeża
miętasyrop mniej słodzony z dzikiej róży i
malinSkładniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym
mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po małej
truskawce lub kawałku większej i zlepiać brzegi.W dużym garnku zgotować
wodę z niewielką ilością
soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut od wypłynięcia.Pierogi można mrozić jeszcze surowo - kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka - zapobiega to sklejeniu.Gotowe pierogi polać
śmietaną, posypać
cukrem i ozdobić
miętą.Można polać też
syropem np. dzika róża i
maliny (klik).