ßßß
ciasto na pierogi :3 szklanki mąkiszklanka gorącej wody1/3 łyżeczka soli2 łyżki roztopionego masłafarsz :truskawkidodatki :śmietanacukierświeża miętasyrop mniej słodzony z dzikiej róży i malinSkładniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po małej truskawce lub kawałku większej i zlepiać brzegi.W dużym garnku zgotować wodę z niewielką ilością soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut od wypłynięcia.Pierogi można mrozić jeszcze surowo - kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka - zapobiega to sklejeniu.Gotowe pierogi polać śmietaną, posypać cukrem i ozdobić miętą.Można polać też syropem np. dzika róża i maliny (klik).

