Wykonanie
Czerwiec w moim domu nie może obyć się bez pierogów z
truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi
owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę
masła i użyłam
mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało.

Składniki:400 g
truskawek na ciasto:2 szklanki
mąki (u mnie szklanka pszennej i szklanka żytniej)1/2 szklanki ciepłej
wody1
jajko1 łyżeczka rozpuszczonego, letniego
masłaplus:200 ml
śmietany kremówki 30 lub 36 %
cukieropcjonalnie listki
miętyPrzygotowanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco
mąką, gdy za sucha podlewamy
wodą. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby nie obeschło. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich kładziemy
truskawkę, zlepiamy brzegi i robimy falbankę.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut od wypłynięcia.Podajemy z ubitą razem z
cukrem śmietaną i przystrajamy listkami
mięty.Smacznego:)