ßßß
Składniki:400 g truskawek na ciasto:2 szklanki mąki (u mnie szklanka pszennej i szklanka żytniej)1/2 szklanki ciepłej wody1 jajko1 łyżeczka rozpuszczonego, letniego masłaplus:200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %cukieropcjonalnie listki miętyPrzygotowanie:Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby nie obeschło. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi i robimy falbankę.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut od wypłynięcia.Podajemy z ubitą razem z cukrem śmietaną i przystrajamy listkami mięty.Smacznego:)