Wykonanie

Pachnące
truskawkami i cyna m onem .... Jaka s zkoda, że nie możecie poczuć tego aromatu! Domowe ciasto na smacznym, kruchym spodzie, z
truskawkami pod kruszonk ą - t o ś wietny pomys ł na deser albo drugie ś niadanie, w towarzystwie ulubionej
kawy lub
herbaty. Dzieci uwielbiaj ą t o ciasto,
doro ś li te ż ....Widziałam ostatnio piękne
truskawki .... M y ś li cie już o przetworach na zimę ? Zainteresowanym podaj ę mój przepis na
truskawki w
syropie .... Robię, jak co roku, kilka słoiczków - będą idealne zimą do wypieków i deserów ....Składniki:Na ciasto:2 szklanki
mąki1/2 p.
masła2
jajka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
śmietanyNa kruszonkę:1 łyżka
mąki1 łyżka
cukru1 łyżka
masłaWarstwa
truskawek:450g
truskawek1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Kruche ciasto: Odmierz dwie szklanki
mąki oraz 1/2 szklanki
cukru i przesyp do misy.
Masło pokr ój na
kawa łki, dorzucić do
mąki, rozetrzyj w rękach na piasek. Zr ób do łek, wlej 2 łyżki
śmietany i wbij dwa
jajka. Następnie wyr ób ciasto mikserem na g ładką masę. Zagnieć z ciasta kulkę, wł ó ż do lod ówki na ok. pó ł godziny. Ze składnik ów na kruszonk ę wyr ób ciasto, zagnie ć z ciasta małą kulkę i wł ó ż do lod ówki.Przygotuj
truskawki:
owoce op łucz pod bieżącą
wodą, przekr ój na pó ł. Większe
pokr ój na drobniejsze
kawa łki. W głębokim rondlu podsmaż pokrojone
truskawki z 1/2 szklanki
cukru. Dodaj 1/2 łyżeczki
cynamonu do smaku i dokładnie wymieszaj. Duś kilka minut, aż powstanie gęsta pulpa truskawkowa.Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, rozł ó ż na natłuszczonej blaszce. Rozsmaruj pulpę
truskawkową. Następnie wyjmij z lod ówki ma łą kulkę ciasta na kruszonkę, odrywaj małe kawałeczki, rozkrusz na warstwie truskawkowej. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.Moja rada: c iasto po upieczeniu posyp
cukrem pudrem.