Wykonanie
No to dziś w końcu kupiłam
rabarbar :) Pyyychotka :)Upiekłam ciasto z przepisu Gotuję bo lubię i dodałam zamiast
cukru pudru na wierzch to pieczone
rabarbary z
cukrem i
cynamonem...pycha :)Cytuję Gotuję bo lubię :Ciasto
śmietanowo -
RabarbaroweSkładniki:* 350 g
mąki* 1 1/2 łyżeczki proszku* 70 g miękkiego
masła* 300 g
cukru* 2
jajka* 240 g kwaśnej
śmietany (18%)* 4 szklanki drobno posiekanego
rabarbaru* opcjonalnie łyżeczka
cynamonu i szczypta
gałki muszkatołowejdo " polewy rabarbarowej" - dodatkowo 2 szklanki
rabarbaru ,
cukier i
cynamon ( w dowolnej ilosci)
Mąkę łączymy z proszkiem (i ewentualnie
przyprawami, jeśli taką wersję wybraliście).
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy
jajka i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy
śmietanę i kiedy składniki się połączą dodajemy
mąkę. Kiedy ciasto jest jednolite wyłączamy mikser dodajemy
rabarbar i mieszamy już tylko łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy (28 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piecze się dośc długo 75 - 90 min, a patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy. jeśli po godzinie uznacie, że wierzch ciasta jest już odpowiednio zrumieniony, przykryjcie je papierem do pieczenia lub folią.Gdy ciasto będzie sobie stygło to do naczynia żaroodpornego dałam pokrojony
rabarbar,posypałam go
cukrem i
cynamonem i wlałam troszkę
wody.Piekłam 15-20 min w 200 stopniach. Na zimne ciasto przekładam ostudzony i odsączony z nadmiaru soku
rabarbar.Smacznego!!!
