Gofry to oznaka pełni lata i słońca, ale kiedy tego słońca brakuje i zrobi się domowe gofry to dopiero pełnia szczęścia! Gofry zrobiłam częściowo na mące pełnoziarnistej, dzięki czemu choć odrobinkę fit były, ale domowej bitej śmietany sobie nie odmówiłam. Do tego sezonowe owoce, czy ktoś przejdzie obojętnie? :)12 dużych gofrów1 1/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki pełnoziarnistejszklanka śmietany 18%szklanka mleka3 jajka2 łyżki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju + olej do natłuszczenia gofrownicydodatki:300 ml śmietany kremówki 36% z łyżką cukru pudruborówkimiętasyrop malinowy (klik)Wszystkie składniki na gofry zmiksować ze sobą.Gofrownicę natłuścić olejem używając pędzelka silikonowego.Wylewać porcje ciasta i smażyć kilka minut (nie otwierać gofrownicy wcześniej niż 2 minuty, bo ciasto się porwie).Studzić gofry na kratce, dzięki czemu pozostaną chrupiące.Podawać z domową bitą śmietaną, owocami, miętą - całość można polać syropem malinowym.